De mondhygiënist
Mijn naam is Gerbrich Martens.
In 1998 ben ik afgestudeerd als mondhygiënist aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). Na mijn afstuderen heb ik in diverse praktijken gewerkt waaronder in algemene tandartspraktijken, vrijgevestigde praktijken voor mondhygiëne en in de ouderenzorg (Gerodontologie).
Mensen behandelen zoals ik zelf ook behandeld wil worden, dus geen belerend, wijzend vingertje. Samen tot een passend behandelplan komen en een advies wat past binnen de hectiek van het dagelijkse leven.
Een bezoek aan de mondhygiënist
Een mondhygiënist is een op HBO-niveau opgeleide paramedicus, werkzaam binnen de mondzorg. Het beroep van de mondhygiënist is geregeld in de Wet op de Beroepen Individuele Gezondheidszorg (wet BIG). Deze wet BIG is in 1997 in werking getreden.
De wet BIG is een kwaliteitswet en heeft tot doel de kwaliteit van de beroepsuitoefening te bevorderen en te bewaken. De wet beschermt tevens de patiënt tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen door beroepsbeoefenaren. Voor de mondhygiënist is in de wet het deskundigheidsgebied omschreven. De titel mondhygiënist is een bij de wet beschermde titel en mag alleen gevoerd worden door diegene die in het bezit is van het diploma mondhygiënist. De opleidingseisen zijn eveneens wettelijk geregeld.
De mondhygiënist richt zich primair op het voorkomen van tandvleesaandoeningen en de preventie van gaatjes (cariës) in tanden en kiezen. De mondhygiënist, als specialist op het gebied van preventieve mondzorg, kan een extra belangrijke bijdrage leveren aan de kwaliteit van uw mondgezondheid (gebit, tandvlees en mondhygiëne). Voor een bezoek aan de mondhygiënist heeft u als patiënt geen verwijzing nodig.
Het is natuurlijk mogelijk dat u van de tandarts het advies krijgt om een mondhygiënist te bezoeken.
Een bezoek aan de mondhygiënist is aan te raden wanneer:
- uw tandvlees ontstoken is (bloedend tandvlees)
- u gevoelig bent voor cariës (gaatjes)
- er tandsteen en/of aanslag ontstaat
- er een vieze smaak en/of adem aanwezig is
- u systemische afwijkingen heeft zoals diabetes, reuma etc.
- er in uw familie veel mondproblemen voorkomen
- tanden en/of kiezen los gaan staan
- bij een zwangerschap